Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Τουριστικός οδηγός - Κάλυμνος

Φτάσαμε από το Λιμάνι του Πειραιά στο Λιμάνι της Καλύμνου ύστερα από αρκετές ώρες ταξίδι. Στην Κάλυμνο ξεχωρίζεις τα δύο καλύτερα μέρη του νησιού που είναι η Χώρα η αλλιώς Πόθια και το Μασούρι που βρίσκεται λίγο μετά τις Μυρτιές στο οποίο συναντά κάνεις αρκετό κόσμο λόγω της θέας της Τελένδου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Στην χώρα έχεις αρκετές επιλογές ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα με σφουγγάρια γιατί είναι γνωστό ότι η Κάλυμνος εκτός από την αναρρίχηση φημίζεται και για τα σφουγγάρια της. Ακόμα υπάρχουν τουριστικά καράβια που κάνουν ολοήμερες εκδρομές. 






Παραλίες

 Από Παραλίες ξεχωρίσαμε την 
1) Παραλία Γέφυρα που βρίσκεται λίγο πιο μετά απο την παραλία κοντά στο λιμάνι. Εκεί το κατάστημα που υπηρχε παλιά το βρήκαμε κλειστό και παρατιμένο αλλά καθίσαμε στα βότσαλα και απολαύσαμε τα ωραία της νερά. 
2) Παραλία Μασούρι όπου αξίζει να πας αν θες να δείς λίγο κόσμο και να κάτσεις σε ξαπλώστρα να πιείς το καφεδάκι σου. ένα τμήμα που έχει πολύ άμμο και ειναι το πιο ευρύχωρο  χρεώνει τις ξαπλώστρες αλλά αν πάτε λίγο πιο μέτα εχει beach bar που ειναι πολύ κοντά οι ξαπλώστρες μεταξύ τους και η παραλία έχει μέσα πέτρες . Σε κάποια σημεία και έχουν βάλει τσουβάλια μέσα για να μπαίνεις στην παραλία.
 3) Παραλία Βλυχάδια που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και αξίζει να πάτε όταν φυσάει βοριάς για να κόβει επειδή ειναι νότια και όχι μόνο. Εκεί έχει δύο κόλπους αριστερά όπου έχει βότσαλα και αξίζει να πάτε κοντά στο κατάστημα με τις ομπρέλες γιατί το υπόλοιπο τμήμα έχει γλοιώδες πέτρες μέσα στην θάλασσα και στον δεξιά κόλπο με άμμο. Ίσως θα προτιμούσα περισσότερο την παραλία με την άμμο όπου δεν εχει πέτρες μέσα στην θάλασσα αλλά αυτό εξαρτάτε από τις προτιμήσεις του καθενός.
4) Παραλία Αργυνώντα που βρίσκεται μετά το Μασούρι εκεί είναι καταπληκτικός κόλπος για ξέγνοιαστο κολύμπι στο οποίο βρίσκεται και μια ταβέρνα η οποία έχει και ξαπλώστρες. Καθαρά νερά όχι πολύς κόσμος τέλη Ιουλίου που πήγα. Αξίζει να πάτε. 
5) Παραλία Παλιόνησος που βρίσκεται λίγο μακριά απο την χώρα περίπου 40 λεπτά αλλά το τοπίο και η θέα θα σας ανταμiψει. Πολύ ωραία νερά, ωραία ταβερνούλα, ωραίο τοπίο, όλα ωραία !  
6) Παραλία Ακτή στο δυτικό μέρος του νησίου είναι Ένας κόλπος πολύ ωραίος χωρίς σκάφοι να κάνετε το μπάνιο σας με ησυχία τα νερά είναι ωραία και δεν έχει σχεδόν ποτέ αέρα εκεί. Καθώς στρίβεις απο τον κεντρικό δρόμο Πόθιας - Βαθύ βλέπεις ενα μικρό δρόμο απο ψηλά να οδηγεί σε αυτό το κόλπο και μαγεύεσαι.  
7) Παραλία Μελιτσάχα και Πλατύ Γιαλός που βρίσκονται πριν το Μασούρι εκεί αξίζει να το δείτε και αμα σας αρέσει κάθεστε σε περίπτωση που έχετε αρκετό χρόνο στο νησί ή και όχι ! 

 Αξιοθέατα 

 Από αξιοθέατα εμείς πήγαμε στο 

 1. Κάστρο της χρυσοχέρας όπου δίπλα έχει ένα μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Αυτό βρίσκεται στην χώρα στο δρόμο για Άγιο Σάββα έχει ταμπέλα θα το βρείτε εύκολα. Εύκολη η πρόσβαση σε αυτό το μικρό κάστρο όπου θα δείτε την καταπληκτική θέα της Καλύμνου.  
 2. Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα του πολιούχου του νησιού. Φτάνοντας εκεί βλέπεις την Κάλυμνο από ψηλά το επιβλητικό μοναστήρι με τα πολλά μικρά εκκλησάκια. Ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω είναι νέος Άγιος. Εμάς μας ζητήσανε ευπρεπή ενδυμασία κατά την είσοδο.  
 3. Το Κάστρο της Χώρας στο οποίο για να πάτε θα πρέπει να φτάσετε στην περιοχή Χωριό να παρκάρετε κοντά στο θεατράκι και να ανεβείτε με τα πόδια περίπου 10 λεπτά. Εκεί θα κουραστείτε λίγο για να ανεβείτε καθώς έχει αρκετό ύψος αλλά αξίζει. Πάρτε μαζί σας νερό ! 
 4. Παναγία κυρά ψηλή στην οποία φτάνεις απο το Βαθυ περνάς ενα χωριό πλάτανος ανεβαίνεις για 2.5 περίπου χλμ με το αμάξι ενα δρόμο ανηφορικό που χωράει ενα αυτοκίνητο και φτάνεις σε ενα κτίσμα με μικρο σταυρο οπου σταθμεύεις το αυτοκίνητο. Εκει περπατάς περίπου 25 λεπτά με τα ποδια οπου προς το τέλος έχει λιγο ανηφόρα και φτάνεις στο εκκλησάκι. Το δρομάκι ειναι σχετικά περιποιημένο θελει αθλητικά παπούτσια. Η θεα μαγική το εκκλησάκι μεσα στο βράχο πολύ ωραίο αξίζει να το επισκεφτείτε. Εμείς είδαμε και ηλιοβασίλεμα !!
5. Επίσκεψη στην Τέλενδο που είναι 10 λεπτά από μυρτιές. Εκει στην πίσω παραλία οταν πήγα φυσούσα και περπάτησα στις ταβερνούλες. Η θάλασσα παρατήρησα ότι έχει φύκια. αξίζει να πάτε για την υσηχία και να φάτε ίσως σε κάποια ταβέρνα. Οι τιμές είναι σαν της Καλύμνου.  
6. Μονοπάτι Πόθια -  Βαθύ. Δύσκολο να το βρεις με τους χάρτες αλλά αν ρωτήσεις κάποιο κάτοικο της περιοχής θα σας εξηγήσει. Για εμένα ήταν δύσκολή η διαδρομή και ποιο πολύ στην αρχή που ανεβαίνεις με ζικ ζακ για να φτάσεις στην κορυφή και από εκεί διασχίζεις τα βουνά για να φτάσεις τελικά μετά απο μια μισή ώρα περίπου περπάτημα στα αρχικά σπίτια στο βαθύ. η διαδρομή δεν είναι φλάτ σε όλα τα σημεία έχει κάποιες μικρό δυσκολίες. εγώ το έκανα περίπου 6 το απόγευμα και δεν συνάντησα πολύ ήλιο. Η θέα ειναι ωραία στην αρχή που ανεβαίνεις και μετά δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Αν θέλετε μόνο μια διαδρομή- πεζοπορία να κάνετε καλύτερα να πάτε στην κυρά ψηλή που σας είπα πριν. 
7. Ιερά μονή Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται σε ένα δρόμο στους βοθυνούς ένα χωρίο πριν τα Βλυχάδια. Είναι ένα μοναστήρι όχι τόσο τουριστικό που αξίζει να το επισκεφτείτε πιστεύω.
8. Βαθύ στο οποίο αξίζει να επισκεφτείς γινάτι είναι ένα μακρόστενο λιμάνι με καταπληκτική θέα απο ψηλά αρκετές ταβερνούλες μπορείς και να κολυμπήσεις εκεί δίπλα στα σκάφη αλλά δεν έχω άποψη γιατί δεν πήγα για μπάνιο σε αυτήν την παραλία. 

Και εδώ το ταξίδι μας στην πανέμορφη Κάλυμνο τελείωσε καθώς κάτσαμε περίπου ένα μήνα τόσο όσο να επισκεφτούμε αρκετές φορές τα παραπάνω μέρη και να χορτάσουμε από όμορφες αναμνήσεις σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων. Είναι ένα πιο ήσυχο νησί των Δωδεκανήσων  όπου θα κάνει τις διακοπές σας ξεχωριστές. Από τιμές είναι σε  φυσιολογικά επίπεδα ούτε πολύ ακριβά ούτε πολύ φθηνά. Θα περιμένουμε πως και πως να ξαναέρθουμε Κάλυμνο κάποια στιγμή. 😃



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου